Kurdeşen Nedir?
19 Haziran 2024

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşen, deride aşırı kaşıntıya neden olan ve genellikle kızarıklıklarla birlikte görülen kabarık oluşumlardır. Bu kabarıklar sadece belirli bir alanda görülebileceği gibi tüm vücutta da ortaya çıkabilir. Mukozalarda meydana geldiğinde son derece tehlikeli olabilirler. Kurdeşen daha çok erken yaşlarda ortaya çıkar ve genellikle 30 yaşından sonra tekrar artış gösterebilir. Erkeklere oranla kadınlarda daha yaygın olarak görülür.

Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen hastalığının en önemli belirtisi, ciltte kabarık yapıda kızarıklıkların oluşmasıdır. Deride meydana gelen bu kabarıklar belirli bir yuvarlaklıkta görünüm sergiler. Kabarıklıkların boyutu birkaç milimetreden santimetreye kadar ulaşabilir. Kenarları açık kırmızı olan plakların orta kısmı beyaz olur ve şiddetli kaşıntı ile belirir. Kabarıklıklar tüm vücuda yayılabileceği gibi tek bir alanda da oluşabilir.

Ödemli plaklar aniden ve çok çabuk oluşur. Ayrıca dakikalar ya da birkaç saat içinde ortadan kaybolabilir. Çocuklarda ishal ile kurdeşen hastalığı ortaya çıkabilir. Müshil, aspirin ve benzeri ilaçlar da kurdeşene neden olabilecek yapıdadır. Öncelikle kurdeşen olmak üzere diğer alerjik hastalıkların oluşmasını başlatan birçok madde bulunmaktadır.

Kurdeşen Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalarda kurdeşen için öncelikle hastanın öyküsü alınır ve alerjik nedenleri tespit etmek için bazı testler uygulanır. Altta yatan nedene bağlı olarak kurdeşen hastalığında önce neden olan hastalığın tedavisi yapılır. Bu şekilde kurdeşen kendiliğinden ortadan kaybolur ve nüksetme olasılığı olmaz. Fakat nedeni tam olarak tespit edilemeyen kurdeşen hastalığında antialerjik ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan ilaçlara rağmen kurdeşen hala devam ediyorsa kortizon ilaçları hasta için uygun görülebilir.

Kurdeşen İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
  • Cilde oluşan kaşıntıyı hafifletmek için mentol içerikli kremler uygulanmalıdır
  • Aspirin tarzı ilaçlardan kaçınılmalıdır
  • Cilt serin tutularak, egzersiz hareketlerinden kaçınılmalıdır
  • Başka bir hastalık nedeniyle kullanılan ilaçlar varsa ilaçların yan etkilerine dikkat edilmelidir
Kurdeşenle İlgili Ekstra Bilgiler

Kurdeşen, stres ve bazı gıdalar gibi tetikleyici faktörlerle de ilişkilendirilebilir. Bu nedenle bireylerin tetikleyici faktörleri belirleyip bunlardan kaçınmaları önemlidir. Ayrıca, kurdeşen belirtileri görüldüğünde bir sağlık uzmanına danışmak, hastalığın doğru bir şekilde yönetilmesi açısından önemlidir. Kurdeşen, genellikle kısa süreli bir rahatsızlık olsa da, kronik hale gelebilir ve uzun süre devam edebilir. Bu durumda, bireylerin yaşam kalitesini düşürebilir ve daha kapsamlı bir tedavi gerektirebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alptuğ

01 Mayıs 2024 Çarşamba

oğlumun kollarında ve sırt bölgesinde ciddi anlamda kızarıklık, kaşıntı ve hafif kabarıklıklar meydana geldi. Bu durum için birçok kişi kurdeşen rahatsızlığının olabileceğini söyledi. Bu rahatsızlık için hangi hastane bölümüne gitmemi tavsiye edersiniz? Ayrıca kurdeşen rahatsızlığı bulaşıcı mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Alptuğ Bey,

Oğlunuzun yaşadığı belirtiler gerçekten kurdeşen (ürtiker) olabilir. Bu tür cilt rahatsızlıkları için en uygun bölüm dermatoloji (cildiye) bölümüdür. Bir dermatolog, oğlunuzun durumunu daha iyi değerlendirebilir ve gerekli tedaviyi önerebilir.

Kurdeşen genellikle alerjik reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkar ve bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak, altta yatan sebebi belirlemek ve uygun tedaviyi almak önemlidir.

Geçmiş olsun dileklerimle.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kurdeşen Dökmek Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Dökmek Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Nedenleri Kurdeşen Neden Oluşur

Kurdeşen Nedenleri Kurdeşen Neden Oluşur

Kronik Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi