Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen

Kurdeşen, vücudun herhangi bir alanında oluşan, çevresi kızarık, orta kısmı soluk, kaşıntılı ve döküntülü bir cilt rahatsızlığıdır. Kabarıklıklar, 2 mm'den 30 cm'ye kadar ulaşabilen plaklar şeklindedir.

Plak şeklinde ortaya çıkan döküntüler genelde 20 dakika ile 3 saat arasında sürer ve iz bırakmadan yok olur. Ancak daha sonra vücudun farklı bir alanında yeniden oluşabilir. Deride oluşan kızarık alanlar birleşerek oldukça büyük, yuvarlak veya düzensiz bir görünümde seyredebilir. Oluşan kızarıklıklara bastırıldığında beyazlaşarak soluk bir görünüm alabilirler. Plakların oluştuğu alanlarda yoğun kaşıntı ve yanma ortaya çıkabilir. Tek bir kurdeşen plağı en fazla 1 gün devam eder, ancak sürekli nüksedebilir ya da kronikleşebilir. Kurdeşen iki farklı türde ortaya çıkabilir. Akut kurdeşen genellikle alerjiye yol açan bir madde sonucu oluşur ve birkaç saat ya da birkaç hafta boyunca devam edebilir. Kurdeşen eğer 1,5 aydan daha fazla sürüyorsa kronik kurdeşen olarak adlandırılır.

Kurdeşen Neden Olur?

Kurdeşen, deri damarlarında fazla gerginlik ve damarların aşırı genişlemesi nedeniyle hücrelere kan sıvısı sızarak oluşan bir hastalıktır. Derinlerde etkili olduğunda, kızarıklık veya kaşıntı haricinde yoğun ağrılara ve ödemlere neden olabilir.

Kurdeşen hastalığı toplumun genelinde %20 civarında ortaya çıkabilmektedir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülen kurdeşen hastalığı, 20-40 yaş aralığında daha fazla oluşum göstermektedir.

Akut Kurdeşen Neden Olur?

  • Deniz ürünleri
  • Evcil hayvanlar
  • Süt, meyve ve kuruyemiş
  • Böcek sokmaları
  • Bazı ilaçlar
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Yoğun stres
  • İç hastalıklar
  • Genetik faktörler
  • Yüksek ateş veya Hepatit B gibi enfeksiyonlar nedeniyle gerçekleştirilen kan nakli ve uygulanan aşılar

Kronik Kurdeşen Neden Olur?

  • Aşırı ısıya maruz kalma
  • Soğuk
  • Güneş ışığı
  • Basınç gibi fiziksel faktörler
  • Tiroit hastalıkları
  • Kanser
  • LUPUS gibi bağışıklık sistemi hastalıkları

Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen hastalığında en belirgin semptom, 1-2 cm boyutlarında olan kızarık, kabarık, kaşıntılı ve sürekli yer değiştirebilen döküntülerdir. Oluşan kabarıklıklar daha sık kol, bacak, yüz ve parmaklarda gözlemlenir.

Kurdeşen hastalığı farklı iki türde ortaya çıkabilir. Her iki kurdeşen türünde de görünüm farklı değildir, ancak devam etme süreleri farklılık gösterir. Oluşan lezyonlar ortadan kaybolarak farklı alanlarda tekrar ortaya çıkabilir.

Akut olarak ortaya çıkan kurdeşen döküntüleri en fazla 24 saat içinde yok olurken, nadir durumlarda 1 ay kadar devam edebilir. Akut kurdeşen, kronik kurdeşene oranla daha sık rastlanır.

Kurdeşen Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

Kurdeşen nedeniyle doktora başvuran hastalarda öncelikli olarak hastalık öyküsü alınır. Daha sonra alerjik testler uygulanarak neden olabilecek hastalıklar araştırılır. Kurdeşene yol açan hastalık tespit edilerek nedene yönelik tedavi başlatılır. Altta yatan neden tedavi edildikten sonra çoğu zaman kurdeşen kendiliğinden ortadan kaybolur ve nüks etme olasılığı azalır.

Nedeni tespit edilemeyen kurdeşen hastaları için antialerjik ilaçlardan yararlanılır. Uygulanan ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda kortizon içerikli ilaçlar kullanılabilir.

Kurdeşen Hastalığında Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

  • 3 yemek kaşığı papatya çiçeği
  • 1 su bardağı limon suyu
  • 1 litre su

Hazırlanışı: 1 litre suyun içine papatya çiçeği ve limon suyu ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan su süzgeçten geçirilir ve banyo suyuna ilave edilerek banyo yapılır.

Kurdeşen İçin Bitkisel Kür

  • 2 yemek kaşığı gelincik çiçeği
  • 1 tutam şahtere
  • 1 su bardağı peynir suyu
  • 1 litre su

Hazırlanışı: Bütün malzemeler uygun bir tencerenin içine alınarak 8-10 dakika kadar kaynatılır. Süzgeçten geçirilen suyun içine 1 su bardağı peynir suyu eklenerek gün içinde 3 defa 1 çay bardağı içilir.

Kurdeşen İçin Bitki Çayı

  • Fesleğen
  • Rezene
  • Yabani mercanköşk
  • Papatya

Hazırlanışı: Tüm bitkiler eşit miktarda olacak şekilde bir çay hazırlanarak tüketilebilir. Ayrıca elde edilen çay banyo suyuna ilave edilerek banyo yapılabilir.

Kurdeşen Tehlikeli Bir Cilt Rahatsızlığı mıdır?

Kurdeşen bazı vakalarda ciddi problemlere neden olabilir. El ve ayaklarda ödem, solunum sıkıntılarına ve hatta depresyona yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ebru

09 Temmuz 2024 Salı

Bende hamileyim ilaç alerjisi sonrası oldu bende ne yapabilirim İngiliz karbonatını anlatır mısınız çok aşırı kaşıntı oluyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ebru hanım, öncelikle geçmiş olsun. Hamilelikte ilaç alerjisi ve sonrasında yaşanan kaşıntılar oldukça rahatsız edici olabilir. İngiliz karbonatı (sodyum bikarbonat) genellikle mide asidini nötralize etmek ve bazı cilt problemlerine karşı kullanılır. Kaşıntıyı hafifletmek için, bir miktar İngiliz karbonatını su ile karıştırıp bir macun haline getirebilir ve kaşıntılı bölgeye uygulayabilirsiniz. Ancak, hamilelik döneminde herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

soru

Tmm

03 Mayıs 2024 Cuma

Tek çara olarak bulduğum ingiliz karbonatı hamileyken başlamıştım geçti elhamdulillah bu derren muzdarip biri olarak kesin tavsiye ederim lüffeen bir deneyin

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bu önerinizi dikkate alacağım, teşekkür ederim! Hamileyken herhangi bir takviye veya tedaviye başlamadan önce mutlaka doktoruma danışacağım.

soru

halil kara

01 Mayıs 2024 Çarşamba

şişlik uyuşukluk 5,6 sat içinde iniyor herhangi bir yemeğe bağlı olmaksızın aralıklar halinde tekrar şişiyor ve iniyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Sâime

Merhaba, bu durum hafif dereceli bir alerji durumu olabilmektedir. Yediğiniz besinlere dikkat ederek hangi besinden kaynaklı olarak cildinizde şişlik ve uyuşukluk olduğunu tespit etmeniz gerekmektedir. Bu şekilde en azından alerjik etken olan besinlerden uzak durabilirsiniz. Özellikle yumurtayı deneyebilirsiniz.

soru

MERVE

16 Nisan 2024 Salı

Arkadaşlar merhaba bu hastalık ile ilgi bende birçok araştırma yaptım. deneyimlerimi paylaşmak istedim. yaklaşık 8-9 ay benimleydi ignelere ihtiyacım olmadı çok şükür. çok fazla alerji testi yaptırdım. hiç bişey çıkmadı. doktorun vermiş oldugu alerset ilacını önce hergün yarım yarım alıyordum sonra 4 günde 1 almaya başladım sonra 2 haftada 1 oldu ve şuan yok . bunun yanında yiyeceklerim degişmedi tabiki sadece aşırılardan uzak durdum. (stres ve gerginliktende) eger şartlarınız mümkün ise ilaca baglı olmayı degil ilaca baglılıgı pskolojikde ortadan kaldırmanız gerek diye düşünüyorum. geçmiş olsun

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler. İlacınızı azaltarak kullanmanız ve sonunda tamamen bırakmanız harika bir gelişme. Stresin de hastalıklar üzerinde büyük etkisi olduğunu unutmamak gerek. Umarım bu bilgiler başkalarına da yardımcı olur. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kurdeşen Kaç Günde Geçer

Kurdeşen Kaç Günde Geçer

Kurdeşen Tehlikelimidir

Kurdeşen Tehlikelimidir

Kurdeşen Bitkisel Tedavi

Kurdeşen Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni